tisdag 30 september 2008

När blir det Värmlandsmjölk?

Milko lanserar varumärket Dalamjölk under en testperiod. Sedan ska det utvärderas. Jag undrar om det egentligen behövs. Att skapa ett lokalt varumärke är bra, det ligger i tiden och markerar den regionala tillhörighet som många konsumenter idag vill ha.
Rimligtvis ser vi därför Värmlandsmjölk i kyldisken inom kort.

Handeln blir starkare

Noterar att Coop kastar ut ett 30-tal produkter ur sitt sortiment som kommer från Scan. Anledningen är missnöje med priset.
Samtidigt säger Åke Rutegård, VD för köttbranschens organisation att handelns makt över leverantörerna ökar. De är stora, starka och satsar på egna varumärken. Detta är bra för konsumenten eftersom prispressen ökar, menar han.
Jag tvivlar. Problemet med käket idag är att marknaden domineras av några få starka kedjor, vad vi skulle behöva är fler som säljer svenska, eller lokala produkter billigare. Men som samtidigt kan betala mer till producenten.
Jag konstaterar då att det blir allt svårare att tycka så där genuint illa om Lidl.

onsdag 24 september 2008

Aj, aj, regeringen

Det blir inga pengar till bredbandsutbyggnad 2009. De förvisso inte tillräckliga men ändå någorlunda positiva signaler som sändes ut i två utredningar tidigare i år blir alltså inte hörsammade. Där pratades om rejäla utbyggnader till 2013 och framförallt var det landsbygden som skulle prioriteras. Där är kapaciteten låg redan idag och i takt med att behoven ökar, kommer eftersläpningen tillta.
Från Näringsdepartementet meddelas att tidigast nästa höst kan det bli några nya besked.
Tillgången till höghastighetsbredband är avgörande för landsbygdens utveckling, företag och invånare. Men nu hamnar vi på väntelistan. Igen.

tisdag 23 september 2008

Modig massmedia i Fagerås

Idag var jag och Kalle Ström och uppvaktade årets nötköttsföretagare i Värmland, Anders och Sonja Dölerud i Fagerås. En perfekt dag för det mesta (även för tröskning och ensilering, tyckte nog Kalle).
VF och NWT var där och kastade sig modigt ut i flocken av stutar för fotografering. Klarblå himmel och vackra vyer - här skulle fotas förstasidesbild!
Allra mest vågad var Mikael Lindblom, från NWT. Mitt i flocken kröp han ner i gräset för att få den perfekta vinkeln och ville ha djuren så nära som möjligt. De är ju så tama och snälla, menade Anders tryggt, men djur är inte alltid förutsägbara och de där brottade man inte ner i första taget.
Återkommer med bilder på spektaklet.

tisdag 16 september 2008

Märkligt årsmöte

Conny Evensson är tillbaka i Färjestad, som styrelseledamot. Det är stort. Familjen är alltid Familjen.
Vad som förvånade mig var att detta skedde på ett årsmöte som lockade (?) 30 personer. I en av Sveriges mest framgångsrika föreningar. Hur är det möjligt. Enbart möjligheten att få sitta på samma möte som Håkan Loob och därtill få vara med att välja in Evensson i styrelsen borde ha lockat det tiodubbla.
Så hur mycket förening är egentligen föreningen?

Vindkraft i Säffle

Två veckor på LRF och arbetsuppgifterna dyker upp lite varstansifrån (är det ett riktigt ord?)
Var igår kväll på vindkraftsmöte i Säffle. Runt 200 snurror finns det bygglovsansökningar på och de stackars kommuntjänstemännen fnular nog mycket på hur det där ska bli.
Över 100 pers var samlade och fick info från Björn Galant och Åsa Hill från riksförbundet. Huvudbudskapet var att kraftverken måste anslutas med en markkabel. Exploatörerna fick också rådet - även om de inte var där - att samråda med folket och fastighetsägarna på ett bättre sätt än hittills. För att en planprocess ska gå smidigt måste lokalbefolkningen vara med på tåget.
Men kanske viktigast enligt min mening är att byborna där ute gör allvar av planerna att hitta modeller för att äga egen vindkraft alternativt få del av avkastningen. Mer pengar från dessa investeringar måste stanna i lokala företag och i kommunen. För en gångs skull ska inte markägarna bli endast råvaruleverantör.