tisdag 25 november 2008

Socialisten på Handels

"Låt staten ta över biltillverkarna Volvo och Saab!"
Nej det är inte Lars Ohly som tycker så, ej heller någon ännu mer vänstervriden rörelse. Det är rektorn på Handelshögskolan, som ju närmast kan betraktas som ett BB för kompromisslösa marknadsdyrkare.
Ett märkligt uttalande.
Grunden i den amerikanska bilindustrins kris (som ju pågått under flera år) är att man blivit frånsprungna av sina konkurrenter. Och när finanskrisen kompletteras med klimathot och stigande energipriser så är de stora törstiga bilarna inte så attraktiva längre.
På vilket sätt skulle en socialisering lösa detta? Skulle måhända varje svensk tvingas att köpa en svensk bil? Mumma för en sann kommunist!

måndag 24 november 2008

Landstinget haltar

Nu är Caremas tid som landstingets städgumma i Värmland över. Företaget rättade till, byggde om och strukturerade mycket av vården i de kommuner man verkade. Sedan sparkades man ut med huvudet före.
När debatten var som hetast om avvecklingen i Säffle och Kristinehamn, så målades detta upp som dundermedicinen mot dålig ekonomi. Ganska snart försvann de där argumenten och nu flaggas för stora underskott, enorma sparpaket och skattehöjningar.
Så kan det gå.

Ny mjölk på G

Det blev som många trodde efter Milkos lansering av dalamjölk. I februari nästa år kommer även värmlandsmjölk i hyllorna. Ett bra grepp, konstigt bara att det tog så lång tid.

söndag 16 november 2008

Inkonsekvenskris

Först: Klimatdebatt och stora ord om att vi måste snåla in på resurserna, förbruka mindre och vara effektivare, för våra barn och barnbarns bästa.
Sedan: Finanskris och en högkonjunktur som tvärnitar som en Porsce mot en bergvägg. Nu har vi inte råd att satsa på miljöförbättringar och effektiviseringar, sägs det. Nu måste vi istället få igång konsumtionen igen så att vi kan reparera den där porschen och få fart på den tillväxt som vi redan konstaterat är ohållbar. Och då, när ohälsans alla hjul börjat snurra igen, då får vi nog råd att göra miljöförbättringarna...
I radion i morse: Japaner oroas över att det inte finns någon konsumtionsiver och ekonomer där vill att regeringen stimulerar så att folk börjar handla i stället för att spara (japanerna har mer pengar på hög än några andra-och detta anses tydligen vara osunt). Men så konstaterade reportern att hur mycket mer kan japanerna egentligen konsumera? De kanske redan har allt de behöver och lite till? Har man kanske nått vägs ände i den asiatiska kommersialismens högborg?
Och om svaret är ja, och det dessutom kan appliceras på stora delen av västvärlden - vad gör vi då?

måndag 10 november 2008

Orättvist

Igår var det fars dag och av min son fick jag en stor bukett med rosa rosor. Jojomen. Blommor skulle det vara och rosa var färgen. Tänk vilka idéer de kan få, barna.
Fick samtidigt årets första höstförkylning med en feber på 37,9. Fjompigt, tyckte hustrun, men en karl är aldrig så svag som när febern slår till med full kraft. Och det var ju typiskt att det skulle hända nu eftersom hon i morgon far iväg till amerika och därmed byter ut 4 grader, spöregn och snålblåst mot 19 grader, havsbris och bubbelpool. Lite orättvist är det allt.

tisdag 4 november 2008

Det röda mörkret

Det var dystert att Degerfors åkte ur Superettan. Men den här säsongen var det inte mycket som gick rätt. Mängder av matcher förlorades på den absoluta sluttampen, men det är ju ofta så: Ett bra lag har flytet och kvitterar på övertid trots dåligt spel, medan ett dåligt lag har oflytet och förlorar på övertid, trots spelövertag.
Mycket kritik har riktats mot tränarna. Nu har de beslutat för att lämna skutan, utan att kräva någon ersättning från klubben. Att de slutar är ingen överraskning - att de gör det kostnadsfritt hedrar dem verkligen.
Nu ska det tågas tillbaka och det bör nog ske förr än senare. Superettan är en division som gör att klubben kan behålla sina talangfulla ungdomar lite längre - innan de drar vidare till större uppdrag. Ett division 1 spel är dock mindre attraktivt och riskerar göra att talangerna hinner passera förbi för snabbt.

Nej, nu blir det till att följa Viking HC istället. En hyfsad öppning av division 2 västa B har det blivit för nykomlingarna och jag noterar att den effektive kanadensaren Kyle Martin är med och producerar. Det känns tryggt för säsongen.

Noterar också att Färjestad sköt 46 skott på Södertäljes målvakt igår. Ändå blev det bara oavgjort. Där lyser flytet än så länge med sin frånvaro. Men lugn i stormen - det är mycket kvar än.