måndag 29 december 2008

Omsorgen om sina grannar

I juletider är vi extra mottagliga för historier om människans godhet och omsorg om varandra. Lantbruk gav mig en sådan bild förra veckan. En av de bästa "tjänster" som lantbrukarna ger till varandra är omsorgsgruppens arbete. När en gård i Halland drabbades av mjältbrand ryckte den ut och bosatte sig i en husvagn utanför gården. Kollegerna gick i skift och stöttade familjen i den svåra stunden med allt från mediakontakter till att göra ärenden.
Det måste kännas väldigt värdefullt för alla inblandade att veta att hjälpen finns i närheten - om den skulle behövas. Jag vet inte om den här typen av arbete bedrivs i andra branscher, men om inte - så är det något att ta efter.

Jul på vuxnas villkor

Julen avverkad i rask följd med två kalas på två dagar. Vi gör det ju för barnens skull heter det, men undrade även detta år var fokus ligger. För visst blir det lätt så att vi vuxna sätter agendan utefter hur vi vill ha det. Först ska det ätas, pratas och ätas igen. Sen kalle anka (som ju bara vi vuxna vill se) och sen kommer tomten. Oscar 4,5 år var av begripliga skäl rastlös redan efter första tallriken mat (han hade ju klokheten att sluta äta just där). Sedan blev det konstgjord andning med tv och musik för att han skulle hålla sig tills den tid då vi bestämt att tomten skulle komma.
och dagen därpå var det kalas med mormor och morfar. Även då var det ju vårt behov av att träffas, äta och prata som var i centrum. Vilken tur att de är har sådant tålamod med oss vuxna!
Hans bästa julklapp: En radiostyrd bil som är hel fortfarande efter nästan en veckas användning.
Hennes bästa julklapp: En docka som kan nysa och som skriker när man sticker en spruta i rumpan.

måndag 15 december 2008

Gillberga fiber

Igår var det extrastämma i Gillberga fiber och ett 50-tal medlemmar hade kommit dit - tänk när många andra föreningar har problem att dra folk, så betraktas mindre än 30 pers som en besvikelse när vi håller möten.
Många frågor blev det och förhoppningsvis även några svar som skingrade dimmorna.
Nu har vi bestämt oss för en operatör som så småningom ska leverera ett antal tjänsteleverantörer till nätet. Att vi inte har det framme redan, hämmar oss i värvningen eftersom en del vill veta exakt vad de får för pengarna. Det där är en tvekan som är begriplig, det är upp till oss att försöka motivera att det här handlar om en infrastruktur, en motorväg vi bygger som sedan kan användas till många saker. Men vad vi använder vägen till i morgon - och om tio år - det kan vi inte vara säkra på.
Glädjande är vi nu igång med grävandet i Gillberga och nu har vi åtminstone 14 mil framför oss.
Ungefär 300 medlemmar och 160 avtal har vi i föreningen för närvarande. Så det går åt rätt håll.