fredag 30 januari 2009

Fiasko för alliansen

Alliansens stora fiasko i regionfrågan är nu fullbordat. Moderaterna fick bestämma till slut och allt de arbete som lagts ner runt om i landet med att skapa ett samarbete mellan länen, ska nu läggas i malpåse till 2014.
En skrevspark på det lokala politiska engagemanget.
Statsministern uppfattar det som att det inte finns något folkligt tryck i den här frågan. Lätt för honom att säga. Det är ju inte han som sitter med trånga landstings- och kommunbudgetar.
Han företräder ju just nu en regering som tycks vara såväl blind som döv inför den resursbrist som nu uppstått ute i landet när skattekraften tvärbromsar och kostnaderna fortsätter att stiga. Om det är folkligt tryck han går efter, borde åtgärder här inte dröja.

Vi lagar något som inte är trasigt

Vattendirektiv. Ett nytt begrepp som de flesta vanliga människor inte hört talas om, men som redan skickar obehagliga signaler genom de gröna näringarna. 
Det är självklart EU som kommit på det hela och syftet är också självklart: Vattnet ska skyddas så att det inte förstörs. Så långt allt väl. Den djupaste kunskapen kring detta är det andra som har men jag tillåter mig ändå att vara ganska fast i min övertygelse att Sverige ligger i det absoluta toppskiktet vad gäller tillgången på vatten av hög kvalitet. Och självklart ska även de gröna näringarna bidra till att denna status behålls. 
Men de regler och restriktioner som aviseras verkar överdrivna och som vanligt är det vi som ska vara bäst i klassen på att tolka och övertolka EU:s regelverk. Så därför kommer vi nu att lägga enorma mängder tid och pengar på att laga något som inte är trasigt. Samtidigt har jag en vag känsla av att lagstiftningen kommer ha lättare att slå ner på småföretagare på landsbygden, samtidigt som kommunala reningsverk, större industrier eller andra starka aktörer (trafiken?) slipper undan.

lördag 24 januari 2009

Alla dessa papper

Miljöarbetet har verkligen fått fäste i de byråkratiska systemen. Det har jag blivit varse efter att den senaste tiden kopplats in i en hel hög med administrativt miljöarbete.
Jag är i grunden miljöradikal och var en av dem som tjatade om nödvändigheten med en ekologisk omställning på den tiden då få brydde sig.
Problemet nu är alla dessa planer och projekt som syftar till att ta fram ännu fler planer, underlag och rapporter.
Räcker det inte med att konstatera att vi ligger jäkligt illa till?
Och hur många olika målbeskrivningar behöver vi egentligen?
Handlar detta om den traditionellt inlärda svenska modellen där allt ska tröskas fyra gånger i administrativa kvarnar innan det kan börja göras något? Eller vill vi bara begrava ämnet i papper för att slippa göra något på riktigt?
Och så blir jag lite trött på att det såväl i lågkonjunktur som högkonjunktur pratas om forskningens betydelse - men inte om produktionen.
Tänk om projekten inriktades på att producera hållbara energikällor i stället för att forska om dem?

Jag och kollegan Oscar i Borås kom in på det där häromdagen. Vi undrade över hur man för ett par decennier sedan kunde hälla ut olja i marken utan att tro att det skulle göra någon skada? Vilka ärkepuckon! Men den tanke som därefter infann sig var: På den tiden var miljödebatten mycket isolerad och relativt okunnig. Alltför många visste alltför lite om riskerna med allehanda utsläpp.
Nu vet vi.
Vi vet massor om miljögifter, tillsatser, kemikalier och om de fossila bränslenas elakartade konsekvenser.
Ändå tvekar vi inför att göra något.
Hur kommer kommande generationers dom över oss låta. Vi som inte har varken ointresse eller okunskap att skylla på.
Förmodligen kommer det låta så här: Vilka ärkepuckon!

måndag 19 januari 2009

high tech!

I julas fick jag en alldeles fantastisk leksak av hustrun, en iPhone som fick alla konkurrenter att åldras 10 år. Barna lärde sig hur den funka före mig dessutom.
Detta är det första inlägget med denna revolution!

torsdag 8 januari 2009

Illaluktande gaser

Ryssland och Ukraina är osams om gasleveranserna igen. Vem betalar för mycket eller för lite? Försvinner det gas på vägen och vem är tjuven? Vem kastade den första lastbilen i denna politiska sandlådefajt?
Hursomhelst så fryser man nu i centraleuropa och med denna konflikt tillfogas ytterligare ett argument för att göra sig så oberoende som möjligt av importerad, storskalig energi från länder som är sugna på global maktutövning.
I det sammanhanget ser det uppväckta intresset för ny kärnkraft riktigt löjligt ut. Att vi skulle göra oss än mer beroende av importerat uran, vars priser stigit enormt de senaste åren? När vi har så många andra alternativ som nu äntligen fått luft under vingarna.
Är man måhända bekymrad för att landsbygdens folk, företag och markägare ska få för mycket makt när de gröna näringarna ska lösa ev energikriser?