tisdag 31 mars 2009

Vattenfrågan bubblar

Vattendirektivet håller på att bubla upp till politikernas kännedom. Denna tjänstemannastyrda produkt som väntas kosta svenska lantbrukare massor med pengar och besvär. Utan att det gjorts några riktiga konsekvensanalyser över vad lagstiftningen egentligen leder till.
Läs ATL:s ledare.

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=52548

tisdag 24 mars 2009

Nu är de 113

3200 naturreservat i Sverige. 113 i Värmland. En del stora, en del små.
Äganderätten urholkas i samma takt som Sveriges Geografiska Nationalmuseum blir allt större.

Wedins väg mot regeringen

Vanja Lundby Wedin, LO:s ordförande sitter nu ordentligt i klistret sedan det kommit fram att den AMF-styrelse som hon sitter i, informerats om pensionsvillkoren för förre VD:n Christer Elmehagen. Hon säger sig vara grundlurad men i morse undrade hennes företrädare Stig Malm hur det verkligen kan vara möjligt. Han fälldes ju själv av en liknande skandal men på den tiden informerades inte om löner och fallskärmars storlek. Idag finns det med i årsredovisningarna.
Så klart att hon visste och så klart att hon höll tyst då.

Mitt grundtips är att Wedin kommer kommer avgå från LO-toppen inom kort och att hon belönas med en ministerpost i första bästa socialdemokratiska regering.

torsdag 19 mars 2009

Ilska mot klimatpaket

Regeringens energi- och klimatpaket har väckt ont blod i de gröna näringarna. Ett skarpt uttalande riktades från LRF stämman i Värmland. Den krävde att jord och skogsbruk kompenseras på liknande sätt som andra branscher.
Thomas Magnusson från LRF:s riksförbundsstyrelse sa så här: "Vi vill att det kommer ett förslag som kompenserar oss rejält och att det går direkt ner i bondens ficka, inget allmänt flum!"

Bättre betalt för mervärden

Sören Persson, VD för Svenskt Sigill höll ett inspirerande inlägg om hur de svenska lantbrukarna ska kunna lyfta de svenska mervärdena och kunna möta konsumenternas krav på ett bredare sortiment. Detta ger också större möjligheter att få bättre betalt.
- Ha mer fokus på intäkterna och mindre på utgifterna, sade han.

måndag 16 mars 2009

gmo-fritt i väst

Det blev rafflande när GMO debatterades på väststämman. Flera motionärer ville ha en mycket restriktiv hållning, styrelsen ville ha en mer liberal översyn.
Den gmo-skeptiska linjen vann med minsta möjliga marginal, 57-55.

torsdag 12 mars 2009

Klimatpaket försämrar miljön

Den nya rovdjurspolitiken blev ett fiasko, trots att etappmålet på varg är uppnått. Reglerna för godkända betesmarker blir sämre och krångligare.
Till allt detta kommer en dieselskattechock för lantbrukarna.

LRF har i sin nya kostym bestämt sig för att vara en konstruktiv organisation som samarbetar och utvecklar i stället för att gnälla. Inställningen att framgången i våra företag bygger på att jobba offensivt på marknaden, sprider sig allt mer och målsättningen är att bli mer oberoende av stödpolitiken.
Det handlar trots allt om att de gröna näringarna inom livsmedel, energim, skog och turism är branscher med mycket goda framtidsutsikter. Och att dessa får utvecklas genererar inte bara intäkter och jobb utan även en bättre miljö.
Men det krävs två för att dansa en tango och nu har regeringen hamnat ur kurs. Genom att straffbeskatta svenskt jordbruk ytterligare försämras konkurrenskraften, vilket leder till ökad import av livsmedel som produceras med sämre villkor än här i Sverige.
Vilken nytta gör det för miljön?

LRF Värmland besökte i veckan riksdagen och fick där bla prata med centerpartisterna - som ju tidigare ansetts vara böndernas största vänner. Dialogen var konstruktiv men kraven på kompensation var tydliga.
Jag undrar också hur långt statsrådens mandat egentligen sträcker sig. Först gick Maud och gjorde upp om energin utan att förankra och nu kommer det här.
Har man några ambitioner att vinna nästa val, lär det krävas bot och bättring. Speciellt måste centerpartisterna gaska upp sig och flytta fram positionerna. För vart tar partiet vägen utan landsbygdsväljarna?

måndag 9 mars 2009

fullsatt i Vänersborg

Regionstämma i Väst och det är fullsatt i salen. Paul Christensson omvaldes till ordförande och tre nya kom in i styrelsen. Nu väntar motionsbehandling.

Ett liberalt Sovjet

Jag har alltid oroat mig för att tjänstemän och politiker i Bryssel inte kommer hålla fingrarna borta från sånt som inte kan betraktas som någon gemensam angelägenhet.
Senaste exemplet är att man vill harmonisera föräldraledigheten http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2682287

Den stora faran i alla dessa ambitioner är dock inte att vi i Sverige kan tvingas ge upp en del som vi tycker är bra. I det stora perspektivet är problemet större än så. Den här typen av klåfingrighet skapar en tung byråkratisk koloss för att skapa och hantera alla dessa nya regler. Dessutom är det inte bra om minsta gemensamma nämnaren ska vara vägledande för vilken politik som ska drivas. Då begränsas enskilda länders möjligheter att gå före, visa vägen, hitta egna metoder och modeller på att lösa utmaningar och problem.
Stöper vi allt i samma form kommer man aldrig nå målet med att ha ett dynamiskt och konkurrenskraftigt EU.
Det vi då skapat är en marknadsekonomisk planekonomi, ett sorts liberalt Sovjetunionen.

lördag 7 mars 2009

snälla2

Snälla kan ni som kastar sten mot poliser i malmö förklara hur dessa övergrepp hjälper de svältande barnen i palestina? Och kommer ni manifestera på samma sätt när vitryska eller kubanska idrottare kommer till Sverige?Tänkte väl inte det.

snälla!

Snälla kan alla ni som röstade på af ugglas i afton träda fram för att undvika misstanke om fusk. Ni är skyldiga mig åtta spänn!