tisdag 30 juni 2009

Fiberstämma i Kålsäter

Andra ordinarie stämman för Gillberga Fiber. 50 personer i ett stekhett Kålsäters folkets hus. Minsann inte bästa tiden att hålla föreningsmöten, men ändå var det ett stort intresse. Många frågor kring alla de dosor som nu ska monteras in i husen. Det lär bli en del pyssel med det där, jag har en känsla av att den grävning som vi varit så bekymrade över kanske är den enklaste delen av det här projektet...
Grävteamet befinner sig i Norra Högsäter nu och jobbar längs en liten slingrande grusväg med skog ända inpå vägkanten. Kanske en av de marigaste bitarna vi har i vår förening.
Vi närmar oss också 260 anslutningsavtal.

Mental urbanisering hotar landsbygden

Debattartikel i VärmlandsBygden 25 juni


Det var nära att det blev deodoranttvång för landets alla kossor. Miljööverdomstolen hanterade nämligen i veckan ett fall där grannar till en lantbrukare klagat på att det luktar för mycket från hans lagård. Det är sorgligt att samhället blivit så mentalt urbaniserat att kossornas rätt att dofta blir föremål för juridiska processer.

Fallet har gjort många bönder oroliga och upprörda och LRF drev det som en principsak till högsta instans eftersom tuffa inskränkningar mot gödsellukt skulle ge katastrofala effekter för de gröna näringarna – och för landsbygdens utveckling.
Nu gick det inte riktigt så illa och bonden är nöjd med domen. Han åläggs visserligen att göra en del kostsamma åtgärder, men samtidigt finns det skrivningar om att boende på landsbygden måste tåla att det luktar.

Fallet visar att avståndet till den tid då en majoritet av svenskarna bodde på landet och jobbade med jordbruk, nu blivit så stort att man inte längre förstår sammanhangen.
Behövs det något jordbruk om vi har mjölk i affärn? Är inte de öppna landskapen designade av Guds hand? Och måste någon verkligen få betalt för att låta några djur stilla få beta i hagarna?

Ytterligare ett exempel på samma sak är hur jord- och skogsmark värderas när andra ”samhällsintressen” trycker på. I Karlstad tar bostadsområden och handelsytor över marker där det för inte så länge sedan bedrevs jordbruk. I Säffle ligger stora arealer för fäfot i väntan på eventuella turistsatsningar. På Hammarö ritas nya villaområden i stort sett överallt vilket tränger undan de lantbruk som bevarar den idyll som kommunen säljer in till blivande invånare.
Till detta kommer alla vägar som ska byggas, breddas och dikas.
Samma utveckling ses i hela världen där hektar efter hektar försvinner till höghus, köpcenter och golfbanor – i stället för att användas för att producera livsmedel och energi till en växande befolkning. Förlorare är naturligtvis enskilda markägare men för samhället blir notan än högre.

För Roger Larsson utanför Piteå blir det nu till att bygga om ventilation och göra ny gödselplatta för att få ner dofterna. Hans strid kanske därmed är över men för många av hans kolleger har kampen kanske bara börjat. Det är tråkigt i en tid då landsbygden skulle behöva enas, inte splittras.
Det finns dock anledning att fråga sig vad luktkänsliga grannar skulle tycka om lantbrukarna lade ner och lät markerna växa igen? Hur attraktiv skulle deras boendemiljö då bli?
Den mest intressanta frågan är dock varför ingen vänder på perspektivet? Varför har ingen juridiskt prövat möjligheten att förbjuda biltrafik i städer med hänsyn till lukt, hälsofarliga utsläpp och buller? Om inte verksamheten på landsbygden får lukta och låta, så borde dessa störningar inte få förekomma i städerna heller.
Det vore ett intressant mål för Miljööverdomstolen att tugga på.

måndag 22 juni 2009

Miljöbilarna allt fler

Många har sagt att det är omöjligt att ställa om vår fordonspark till miljövänlig, men nu går det undan.
Miljöbilarna stod för nästan 42 procent av nybilsförsäljningen i maj i år. Hittills under 2009 är andelen 36,9 procent mot 30,4 procent året innan.
Samtidigt har VW Passat utsetts till årets miljöbil och den drivs på biogas. Det är det renaste bränslet som finns tillgängligt idag.
När nu så många nya miljöbilar rullar ut på vägarna så innebär det också att begagnatmarknaden drastiskt förändras.
Omställningen kommer sannolikt gå fortare än vad många nog trodde från början.

torsdag 18 juni 2009

Entreprenörens resa

Hela den fascinerande historien om Christian von Koenigseggs resa visar att drömma ibland faktiskt kan slå in. Med stark övertygelse och en tro på sig själv KAN faktiskt en humla flyga. Måhända har haft en omgivning som inte envist påstått att små biltillverkare inte kan överleva. Eller så är karl'n lomhörd på rätt sätt.
Hela storyn finns på: http://www.koenigsegg.se/thestory.php?submenu=1

Fem Feta V12:or!

Det var mer än en expert som satte kaffet i halsen när Koenigsegg kommande uppköp och Saab tillkännagjordes. Tänk, den exklusiva lilleplutten i bilvärlden tar över från den en en gång så stora och stolta koncernen GM. Saab går från världens största bilägare till världens minsta.
Kritikerna (som faktiskt inte var så många trots allt... vart har jantelagen tagit vägen??) hävdade att den nordiska gruppen med entreprenören Christian von Koenigsegg i spetsen inte har muskler eller resurser att driva Saab. Dags att vakna kanske. Det är inte 2007 och rykande högkonjunktur längre där stordrift och centralisering var religion. Det är 2009 och vi har i färskt minne högvis med stora drakar som fallit som käglor. Korruption, bedrägerier och finanskris har knäckt dem likt isberget knäckte Titanic. Bristerna i den storskaliga kapitalismen är uppenbara och den här affären ligger helt rätt i tiden. Tyvärr är det dock ingen garanti för framgång. Saab har trots allt inte gett vinst på evigheter.
Men som sann vän av modiga entreprenörer får affären fem, feta v12:or i betyg från undertecknad!

måndag 15 juni 2009

Hängde i alla fall av Holm

Stadsloppet i Karlstad. En tradition för många och själv gjorde jag min 21:a årgång. Valde att ställa mig bakom Stefan Holm i tron att en olympiamästare väl måste vara en bra draghjälp. Nu blev det inte riktigt så, han tog det stilla och lungt längs den trånga banan och tassade in på strax under 50 minuter.
Nej, jag startade för långt bak och fick loppet förstört efter de första två kilometrarnas trängsel. En riktig skittid blev det till slut.
Glädjen denna dag kom via Matilda som inte ens tre år fyllda debuterade i miniloppet. 500 meter med ett utsträckt löpsteg iklädd Färjestads lila-gula tröja. Sen prispåse och medalj av självaste Jörgen Jönsson. "Snygg tröja" sa han.
Då var den dagen räddad!

tisdag 9 juni 2009

säker seger igen!

Degerfors tog ännu en seger, denna gång genom 2-1 mot länskollegan Forward. Serieledningen förblir säker och nu börjar kraven skruvas upp. Extra kul att publiken hittar dit, över 1800 på Valla ikväll!

The Boss i Sverige - så mycket han vill

Nu kan jag bocka av ytterligare en sak på min ”måste-göra-lista”. I söndags kväll ägnade jag drygt tre intensiva timmar åt Bruce Springsteen på Stadion. Tillsammans med ungefär 32000 andra.
En del proffstyckare anser att han börjar tjata ut sitt varumärke med sina otaliga konserter i Sverige. Han har inget nytt att komma med och han har blivit mer underhållare än rockpoet, tycker de. Men för mig som såg honom för första gången lajv var anledningarna till hans flitiga Sverigebesök uppenbara. För det första är suget efter hans musik enormt och de som kommer är med honom från första minut till sista. För det andra är det ännu mera tydligt att karl’n verkligen älskar det han gör. Redan i första låten No surrender tar han i så att han nästan får hjärtinfarkt och sen råkör han i ytterligare tre timmar. Han plockade låtar till synes helt improviserat, han sprang ut i publikhavet otaliga gånger och utstrålade en energi och spelglädje som få av hans betydligt yngre kolleger i artistvärlden mäktar med.
Inte kan man tro att han hållit på med det där i sisådär 30 år.
Och inte ska väl musikrecencenterna förneka oss möjligheten att ta del av en av de största artisterna någonsin – så länge han står på benen och kan leverera.
Och inte ska vi väl förneka honom rätten att fortsätta att göra det han uppenbarligen älskar så mycket. Så välkommen tillbaka, Bruce!

söndag 7 juni 2009

LRF goes racing

Lrf sponsrar STCC-teamet biogas.se och igår var vi ett gäng som demonstrerade vår egen biogasanläggning under racen i Göteborg. Många hälsade nyfiket på i tältet och jag tror satsningen kommer höja intresset för biogas rätt rejält. Efter etanolens framfart börjar både konsumenter och bilföretag se att det finns alternativ till bensinen.
Nu har också Fredrik Ekblom tagit teamets första poäng men det återstår en del för att nå toppen.

fredag 5 juni 2009

Minskad administration - men det går för sakta

Regelbördan för svenska företag har minskat med 4 procent sedan 2006. Det är långt ifrån regeringens mål på 25 procent under mandatperioden. Men ska man se det positiva i det hela så är det ändå en minskning. Fram till nu har ju regeringars ambitioner att förenkla för företagen bara lett till ännu fler regler och ännu högre kostnader. Nu är den kurvan bruten, förhoppningsvis för alltid.
Läs mer på: http://www.regeringen.se/sb/d/11999/a/127583

Vår kabeldrottning


Västra Sveriges LRF-medlemmar har en trygg stöttepelare om de råkar ut för krånglande kraftbolag som vill nyttja andras marker utan att vilja göra rätt för sig.
Birgit Jönsson är vår terrier som stångas med de stora gossarna och på senaste personalträffen förärades hon med en specialtryckt tröja. Utöver en marknadsföring av gruppen Växelström/likström så fanns på ryggen budskapet:
"Kablar också! Vilda västras och din egen elektriska laddning mot storbolagen"


torsdag 4 juni 2009

Oseriöst, Ulvskog

Inför EU-valet slåss kandidaterna om vår gunst och precis som i tidigare val försöker man ge svaren på vad EU ska göra åt än det ena, än det andra.
Marita Ulvskog och Mona Sahlin till exempel. De har gjort jobben till huvudfråga. EU ska halvera arbetslösheten för unga, är parollen Behjärtansvärt naturligtvis, men det är att luras å det kraftigaste. Jobben är ingen EU-uppgift! Arbetsmarknadspolitik ska inte bedrivas på EU-nivå, den ska skötas nationellt och ännu hellre regionalt. För hur skulle byråkraterna i Bryssel kunna skapa jobb i Hagfors?
Det vansinniga i detta borde åtminstone den gamle EU-kritikern Ulvskog begripa.
Men det låter ju bra. Och i jakten på att få folk att gå och rösta iväg personer till Bryssel som sedan inte kommer visa sig förrän nästa val, ja då är det viktigt att säga saker som - just det - låter bra.
EU ska hålla tassarna borta från sånt som inte är typiskt gränsöverskridande. Det måste fler politiker säga och driva annars får vi ett EU som blir omöjligt att hantera och som bara fattar beslut som gör alla förbannade.

onsdag 3 juni 2009

Fibernätet växer

I Säffles fibernät läggs nu kilometervis varje vardag. Själv var jag ute idag och satte ner de första käpparna i "mitt" område och inom några veckor ska grävarna vara framme för att svepa genom Häljebol och Högsäter. Det går undan för våra effektiva entreprenörer och vid goda tider och vinden i ryggen så kanske allt är grävt före vintern - när nu den behagar komma.
Gillberga har passerat 250 avtal
Läs mer på www.fibernat.se

måndag 1 juni 2009

Fler reservat på gång i Värmland

Fler reservat är på gång i de värmländska markerna. På mitt bord hade följande landat när jag återkom efter en veckas sjukdom:
Krokolaknölen, Torsby, 451 hektar
Mammasberg, Torsby, 69 hektar
Stormyren, Torsby, 268 hektar
Kloften, Eda, 95 hektar
Falldalen, Årjäng, 23 hektar

I dessa områden finns mängder av värdefulla och hotade växter och djur. En del inventerades redan för 30 år sedan och uppenbarligen har de kunnat överleva hela tiden från då till nu. Likväl ska områdena tas ur produktion.
I vissa fall handlar det om områden som av olika skäl inte skulle bli aktuella för produktivt skogsbruk, men i andra så är det färdig skog som skulle kunna leverera grön energi eller andra produkter som vi har glädje av.
Vad markägarna tycker i just de här fallen, det vet jag inte och är de positiva, så är det naturligtvis ok.
Men jag får allt svårare att köpa reservatspolitiken.