onsdag 22 juli 2009

Ingen rast och ingen vila

Inne på tredje semesterveckan och köksrenoveringen går mot sitt slut. Det är verkligen ett jädra kaos när köket ska fixas. Grejjer överallt, kliva och hoppa som om man gick runt i en myrmark. Och begränsad tillgång till lagad mat. ovanpå detta två barn som tycker att man borde ägna dem lite uppmärksamhet...
Men nu äter vi i matsalen igen och spisen är tillgänglig. Men det är ändå en hel del kvar.
Bara två veckor kvar innan man kan komma tillbaka till jobbet och vila upp sig...

onsdag 1 juli 2009

OS i politik

Systemet med roterande ordförandeskap i EU har ett syfte att låta alla få vara med och sola sig i maktglansen. Alla ska få stå i centrum någon gång. Om så bara för ett halvår.
Men det är också ett spektakel. Ett sorts OS i politik där respektive land långt i förväg förbereder agendor, möten och uppvisningar. Alla vill föra upp "sina" frågor och försöka driva igenom dem under de där månaderna.
Det kostar kraft och pengar och det är frågan om det är effektivt nyttjande av resurser och politisk arbetstid.
Systemet är också dödsdömt och jag kommer inte sörja dess avveckling.

Ingen Europeisk jobbpolitik!

Mats Engström, ledarskribent i Aftonbladet ojar sig idag över att regeringens portfölj för att lösa arbetslösheten inom EU, är alltför tom när man nu tar befälet över den Europeiska kolossen.
Det är bra om den är tom.
EU ska inte skapa jobb, det är inte EU:s roll och uppdrag. Däremot kan EU ge förutsättningar för att jobb skapas i medlemsländerna genom att undvika alla dessa överstatliga förordningar som bara skapar en stelbent och ogenomtränglig byråkrati.
Exempelvis vattendirektivet som kommer kosta Sverige åtminstone tre miljarder per år för att lösa problem som i stort sett inte finns.

Färre Europeer än vanligt röstade i valet nyligen. Folk tycker att avståndet till makten blivit för långt och man tycker inte om att maktkoncentrationen ökar ytterligare. På några områden ska den koncentreras, men bara när det handlar om exklusivt gemensamma spörsmål som exempelvis miljö och kriminalitet. Annat ska ligga kvar hos medlemsländerna.
Och ju fler nationella frågor som tas över av Bryssel, desto mer loja kommer invånarna att bli.
När ska beslutsfattarna begripa det?