lördag 30 januari 2010

Det plågade köttet

Jaha, du gode konsument. Vad händer nu med köttkonsumtionen sedan det "avslöjats" att grisar plågas i Europa och köttet vi importerar till stora delar slaktats utan bedövning. En ovanligt klok och resonerande artikel i Expressen skänker en del ljus åt den här frågan.
Men vad blir konsekvensen?
Kan vi hoppas på stärkt djurskydd i EU, exempelvis?

tisdag 26 januari 2010

Ur askan i elden

Att Spyker köper Saab gjorde väl att VD:n Victor Muller lär bli utsedd till årets västsvensk. Sätt honom på en riksdagslista och du har tusen mandat för det partiet.
Ska man vara lite cynisk så är det ju en logisk affär, för lika barn leka bäst - även Spyker är ju en liten biltillverkare som i stort sett aldrig gått med vinst.
Även jag gläds åt beskedet, det är bra för jobben, för Saab och för Sverige. Men att andas ut, det skulle inte jag göra. För är det inte lite för många bil- och industriexperter som menar att Saabs största bekymmer inte är ägarbilden utan det faktum att allt för få vill betala för den kvalitet och det varumärke som Saab står för. Kan verkligen den där humlan flyga så särskilt länge till?
På samma sätt som Saab en gång i tiden sadlade om från flyg till bil, skulle hela regionen göra klokast i att utveckla något nytt som befriar dem från den hänsynslöst tuffa bilbranschen. Då kan Saab bli en liten nisch intill Spyker så kan majoriteten av personalen jobba med något annat.

fredag 15 januari 2010

Ett förutsägbart fall

De lydiga undersåtarna i Reinfeldts hov, Göran Hägglund och Maud Olofsson får en svidande dom i den senaste opinionsundersökningen. Sådana ska visserligen tas med stor nypa salt, men det ser onekligen dystert ut och det var en konsekvens som kunde förutspås. Båda partierna är till stora delar pragmatiska och kompromissvänliga. Sånt lönar sig ofta i praktiken och kan vinna framgång lokalt. Men en nationell, stenhård popularitetsmätning med en lättflyktig väljarkår, då är konstruktivitet ofta en belastning.
När nu centern börjar vackla i sitt tidigare ytterst korrekta EMU-motstånd så finns det fog att ställa frågan vari partiets ideologiska särart på riksnivå tagit vägen?

fredag 8 januari 2010

Ge varje gård en byråkratstyrelse!

Djurrättsalliansen slog till hos Reine Nilsson i Säve. Sedan fick han besök av först Svenska djurhälsovården och sedan Länsstyrelsen. Den ene kontrollanten sa att det var för mycket strö, den andre sa att det var för lite.
Om detta rapporteras det i ATL
När har vi gått för långt i kontrollhysterin? Ska varje gård kanske ha en kontrollstyrelse bestående av ett udda antal byråkrater som en gång i veckan har ett möte och med majoritetsbeslut bestämmer om gården är i gott skick eller inte?
Och glöm inte att installera personliga polermaskiner så att varje gris kan se extra blank och fin ut när spionkamrorna kommer!

Den sårbara kärnkraften

Två av tio kärnkraftsreaktorer står stilla. En tredje går på 30%. Samtidigt som vi förbrukar mer el än någonsin. Svenska kraftnät varnar för elbrist. Villaägarna skriker på skyhöga elpriser.
Några frågor förtjänar att ställas:
1. Ska vi ha ett elsystem som är så högt dimensionerat att det klarar en förbrukning som inträffar med många års mellanrum?
2. Är det inte farligt att vara så hårt beroende av en energikälla som är så gammal och känslig?
Min slutsats är att vi behöver fler, kompletterande energikällor samt att vi måste fortsätta satsa på effektiviseringar för att minska förbrukningen.

tisdag 5 januari 2010

Sansat om vargen

Olof Liberg är rovdjursforskare med hög status och i en artikel i Aftonbladet i det kontroversiella ämnet vargjakt ger han en mycket sansad bild av hur vi ska se på vargen. Det handlar om att se jakten som en naturlig del i förvaltningen, på samma sätt som människan måste reglera övriga viltstammar för att det inte ska ge allehanda tråkiga effekter för samhället.
Inte bara Olof är sansad, artikeln är också ovanligt behärskad för att vara i en kvällstidning.

måndag 4 januari 2010

Mikael Karlsson är årets första museieväktare

Jägarkåren var snabb och effektiv i att avsluta den första vargjakten. Lika snabb var dock kritikerna. Jakten hade bedrivits på fel sätt, den hade gått för fort och nu ska alltihop anmälas till EU.
I radion möttes miljöminister Andreas Carlgren och SNF:s ordförande Mikael Karlsson och den sistnämnde demonstrerade sitt öppna förakt för de som lever i vargreviren. Han menade att det är fullständigt irrelevant att i den politiska processen ta hänsyn till deras åsikter.
Det är den typen av åsikter som gör att rovdjurspolitiken har så förtvivlat svårt att nå folkets försåelse.

Vargen har varit fredad sedan 1966 och då var den i stort sett utrotad. Till Värmland kom den 1983, men först i början på 1990-talet började stammen växa i antal. På mindre än 20 år har den gått från tio djur till över 200. Riksdagens etappmål är uppnått och den delen av politiken kan därför beskrivas som framgångsrik.
De vars liv och verksamheter påverkats av vargen har avkrävts en respekt för lagen, däremot har vargvännerna aldrig på motsvarande sätt respektera de berördas åsikter.
Nu är dock politiken ändrad med ett antal nya ingredienser som både ökar förståelsen och bevarar vargstammen. Politiken är inte längre enögd - och det irriterar Mikael Karlsson.
Han ingår i den alltför stora grupp människor som vill bevara landsbygden som ett museum, ett tittskåp för turister och byråkrater där så lite som möjligt ska förändras.
Därför utnämner jag honom till januari månads museieväktare.