fredag 26 mars 2010

Mars!

Mars månads museieväktare är Skövde kommun.
De tjänstemän och politiker som totat ihop vindkraftsplanen har verkligen ordet RESTRIKTION skrivet på insidan av glasögonen. Inledningsvis konstateras visserligen att man är för förnyelsebar energi, men sedan staplar man upp den ena begränsningen efter den andra. De bästa vindlägena diskvalificeras och någon hänsyn till var vindkraftsengagemanget finns, det har man inte tagit.

Tyvärr är Skövde inte den enda kommunen som resonerar så här. Risken är uppenbar att områden där det finns ett gott vindläge och ett lokalt intresse inte kommer nyttjas, samtidigt som de utpekade vindområdena kanske saknar förutsättningar för lyckade etableringar.

LRF har redan sågat det första utkastet till vindkraftsplan och en ny skrivelse är på väg...

För den som vill läsa Skövdes Plan För Förhindrande Av Landsbygdsutveckling kan kolla här:

Hunger

Följ fotografen Jens Assurs fotoprojekt Hunger på LRF:s hemsida.

tisdag 23 mars 2010

Mera marker i Värmlands museum

nu har reservatsbildarna vaknat till igen. Två nya reservationer av skogsmark har inkommit till LRF
Järnskogsfjället, Eda kommun 252 hektar
Norskog Skallberget, Hagfors kommun 108 hektar

onsdag 17 mars 2010

Märkligt om RUT

Vilket fasligt liv det blivit om RUT-avdragen. Att det är flest rika som nyttjar det var väl ingen överraskning. Men det finns ju massor med avdrag och förmåner som alla skattebetalare är med och betalar för, men som framförallt nyttjas av de mer välavlönade och välbeställda. ROT-avdrag, förmånsbilar, rikskuponger, uppskjuten reavinstbeskattning, med mera. Och som Jan Björklund klokt sa i Agenda (jo han kan säga även kloka saker) Varför är det rätt att lägga fem miljarder till Saab som bara köps av välavlönade, men inte okej med pengar till ett RUT-avdrag som ger jobb åt en yrkesgrupp som inte alltid har lätt att få jobb?

tisdag 2 mars 2010

Snöhögsdirektiv på väg!

En man vid stockholms trafikkontor går nu ut och varnar för riskerna med att bygga snökojor. Gångarna i de stora snöhögarna kan rasa samman, en traktor kan komma och köra bort högarna när barnen är där inne och en massa andra farliga saker kan inträffa. Bildtexten i VF säger att snöhögarna kan "vara livsfarliga"
Åh så fantastiskt svenskt! Snart kommer vi att få ett Snöhögsdirektiv med kommunala tjänstemän som ska vara ute och besiktiga vilka snökojor som ska godkännas. Kanske ska vi till och med begära bygglov innan vi gräver åt ungarna.
Sist i artikeln får mannen den logiska frågan från reportern om det har hänt några olyckor i snöhögarna i rikets största stad. Han svarar:
- Det var väldigt, väldigt länge sedan jag hörde om något sådant.
Behöver vi säga mer...