torsdag 25 april 2024

Replik: Borgerliga alliansen göder byråkratin

 I NWT skriver vi en debattartikel som en replik till de moderata regionråden som å ena sidan vill ha en mer slimmad organisation, men som å andra sidan inte är sena med att lägga förslag som ökar administrationen. 

Det handlar om förslag som skulle kräva ännu mer av “statistikuppföljningar, checklistor och strategier”, skriver Åsa Johansson, Erik Evestam och Elisabeth Björk.

Svar till Fredrik Larsson och Stina Höök (NWT 15/4).


Visst är det konstigt. De moderata oppositionsråden vurmar för att minska byråkratin, men samtidigt skickar de in förslag efter förslag i den borgerliga samverkan som snarare skulle göda byråkratin. Det handlar om förslag som skulle kräva ännu mer av “statistikuppföljningar, checklistor och strategier”.Sverige befinner sig en sjukvårdskris med en regering som inte ger tillräckligt med ekonomiska medel för att skydda den vård som de moderata oppositionsråden så ivrigt agiterar för. Det är snarare en vårbudget som sätter Sveriges regioner på en svältdiet och i slutändan den värmländska vårdpersonalen.

Det är inte så att vi i det socialdemokratiska, centerpartistiska och vänsterpartistiska styret inte minskar på byråkratin, det gör vi. Det har vi gjort i tidigare budget samtidigt som vi tagit flera beslut för att hantera den sjukvårdskris vi befinner oss i. SCV-styret tog tidigt beslut om exempelvis anställningsstopp för administrativ personal. Nu har vi gått vidare med att minska på den administrativa personalen med 130 tjänster.Regionerna befinner sig i en ekonomisk realitet som inte bara påverkar icke vårdnära personal, utan likväl vårdpersonal. Det på grund av en moderatledd regering som inte ser verkligheten för vad den är. Därför hoppas vi att Moderaterna i Värmland tar sitt ansvar och lobbar gentemot regeringen så att Ulf Kristersson (M) kan inse det allvarliga läge som Sveriges regioner befinner sig i. 

För inte kan väl de moderata oppositionsråden vara nöjda med att vårbudgeten kommer innebära fortsatta neddragningar i vården?

Åsa Johansson (S)

Regionråd

Erik Evestam (C)

Regionråd

Elisabeth Björk (V)

Regionråd

Prövningen av uppdämda vatten har kollapsat

Replik till Christer Borg, NWT 15 april angående prövning av vattenkraft

All miljöprövning innebär en avvägning, så även för vattenkraften. Men till skillnad från Christer Borg anser jag inte att anläggningar som funnits i hundratals år plötsligt ska anses som en fara för miljön. Hade det varit sant skulle ju inga av dessa vattendrag innehålla någon biologisk mångfald alls. 

 

Christer Borg försöker ge bilden av att vattenkraftens miljöpåverkan är ny. Så är det verkligen inte. 

De dämda vattnen (vilket i Värmland är i klar majoritet) är äldre än i stort sett allt annat människan byggt och såväl ekoystemen som människan har anpassat sig efter detta. Det har byggts städer, tätorter, hus och infrastruktur utifrån att vattnet är uppdämt och reglerat.

Om detta vid en storskalig utrivning försvinner – samtidigt som klimatet blir alltmer lynnigt – så finns det ingen som kan bedöma konsekvenserna. Till detta kommer en lång rad andra värden som hotas, som kulturmiljöer och landskapsbilder. 

Den ”miljöskada” som uppdämda vatten eventuellt orsakar blir därmed snarare av filosofisk karaktär. För om det är den ursprungliga miljön som eftesträvas så är det snarare städerna som ska ”återställas”.

 

Prövningen av vattenkraften är omgärdad av en svårgenomtränglig juridik. Att de tilldelas moderna miljövillkor motsätter jag mig inte, men det som skedde när processen startade var att kraven på juridik och åtgärder blev så omfattande att många såg utrivning som enda alternativ. Såväl prognosen över åtgärdernas kostnader som tilltänkt tidsplan framstod som helt orealistiska. Nu har även miljöfonden beslutat om en ”paus” för nya ansökningar och i domstol trängs ärenden kring dammars äldre rättigheter. Hela systemet förefaller ha kollapsat.

Jag kan konstatera att hade någon annan av dagens alla industrier prövats med samma strikta syn på miljöpåverkan, så hade de sannolikt fått stänga allihop.

 

När Christer Borg menar att regelverket är ”späckat av skydd för vattenkraften” så är detta dessutom felaktigt. Det finns mycket som fonden inte täcker, exempelvis hänsyn till kulturmiljön. Men även om kostnadstäckningen hade varit fullständig, så står vi likafullt kvar med problemet med minskad produktion av utsläppsfri el i framför allt södra Sverige. Detta i en tid då vi behöver det motsatta.

Till skillnad från Christer Borg så ser jag vattenkraften som en helt avgörande resurs för ett hållbart samhälle. Den måste värnas och effektiviseras så att det helst produceras mer el än idag. Det kommer såväl klimatet som den biologiska mångfalden vinna på.