torsdag 12 mars 2009

Klimatpaket försämrar miljön

Den nya rovdjurspolitiken blev ett fiasko, trots att etappmålet på varg är uppnått. Reglerna för godkända betesmarker blir sämre och krångligare.
Till allt detta kommer en dieselskattechock för lantbrukarna.

LRF har i sin nya kostym bestämt sig för att vara en konstruktiv organisation som samarbetar och utvecklar i stället för att gnälla. Inställningen att framgången i våra företag bygger på att jobba offensivt på marknaden, sprider sig allt mer och målsättningen är att bli mer oberoende av stödpolitiken.
Det handlar trots allt om att de gröna näringarna inom livsmedel, energim, skog och turism är branscher med mycket goda framtidsutsikter. Och att dessa får utvecklas genererar inte bara intäkter och jobb utan även en bättre miljö.
Men det krävs två för att dansa en tango och nu har regeringen hamnat ur kurs. Genom att straffbeskatta svenskt jordbruk ytterligare försämras konkurrenskraften, vilket leder till ökad import av livsmedel som produceras med sämre villkor än här i Sverige.
Vilken nytta gör det för miljön?

LRF Värmland besökte i veckan riksdagen och fick där bla prata med centerpartisterna - som ju tidigare ansetts vara böndernas största vänner. Dialogen var konstruktiv men kraven på kompensation var tydliga.
Jag undrar också hur långt statsrådens mandat egentligen sträcker sig. Först gick Maud och gjorde upp om energin utan att förankra och nu kommer det här.
Har man några ambitioner att vinna nästa val, lär det krävas bot och bättring. Speciellt måste centerpartisterna gaska upp sig och flytta fram positionerna. För vart tar partiet vägen utan landsbygdsväljarna?

Inga kommentarer: