torsdag 24 februari 2011

Jordbruksverket i galen tunna

Jordbruksverket har granskat om den svenska grisproduktionen har högre kostnader till följd av de högre kraven inom miljö och djuromsorg. Verket hävdar att det i stort sett inte finns några merkostnader.
Men hur har man egentligen räknat? För om de hårdare reglerna vore lönsamma så skulle ju resten av världen använda dem. Men nu gör de inte det eftersom det inte är tillräckligt lönsamt.

Samtidigt är det ingen bra strategi för grisnäringen att ifrågasätta djuromsorgskraven. För det första kommer ingen regering acceptera att de hårdare svenska reglerna sänks - och det ska branschen inte heller önska. För det andra skulle ett extrabidrag som kompenserar för reglerna säkert bli omgärdat av så mycket krångel att det kostar mer än det smakar.
Nej, se till att den svenska maten betingar ett högre värde i butiksledet, antingen genom sänkta marginaler i handeln, eller genom högre pris.
Samt att den offentliga sektorn upphör med dubbelmoralen att slå vakt om hårda djuromsorgsregler - men sedan göra sina matinköp med lågt pris som enda parameter.

onsdag 23 februari 2011

Miljö viktigt för allt - utom mat

Det har avslöjats att tillverkning av billiga läkemedel (som säljs i Sverige) orsakar miljöproblem i Indien. Omedelbart efter att detta kom fram så sätts ett omfattande arbete igång som syftar till att ställa hårdare miljökrav på tillverkningen. Från och med nu ska inte bara priset stå i centrum utan även miljön ska finnas med som en parameter när landstingen gör sina inköp.
Jag tycker självklart det är bra. Vi måste ta ansvar för de konsekvenser som produktionen av billiga prylar orsakar i andra länder. Vi har också sett många liknande granskningar de senaste åren. Det har varit billiga fotbollar, billiga kläder, billiga gatsten, med mera.
Men maten då? Undrar någon.
När ska de miljö- och djursomsorgskonsekvenser som importerad mat orsakar i andra länder leda till bot och bättring här hemma?
När avknipsade grissvansar i Tyskland, trångbodda kycklingar i Danmark och skövlad regnskog i Sydamerika få svenska kommuner och landsting att säga nejtack till sådan mat?
Varför ska miljö och andra omsorgskrav gälla allt annat förutom mat?

Museieväktare februari: Skogsstyrelsen

En grov brottsling med Frykerud som hemmahamn har avslöjats. Med hjälp av satellitbilder har Skogsstyrelsen upptäckt en skogsavverkning på en och en halv fotbollsplan och det hela ska nu utredas polisiärt. Händelsen kan inte betraktas som ringa eftersom man som skogsägare är skyldig att rapportera in alla avverkningar över ett halvt hektar.
Vilken tur att rättsapparaten rycker in mot dessa illasinnade gärningar. För visst behöver det bli hårdare tag mot folk som gör saker på sina egna marker!
Månadens museieväktare blir därmed Skogsstyrelsens värmlandskontor.