tisdag 28 juni 2022

En mörk dag i USAs historia

Det har varit en mörk vecka i landet som åtminstone själva beskriver sig som världens friaste. Där man kan utveckla och utvecklas. Där inget är omöjligt och där den personliga friheten är inhugget i sten. 

Men under Donald Trumps korta tid som president hann han tillsätta tre domare i Högsta domstolen och vips ligger fältet öppet för nya tolkningar av konstitutionen. Nu senast har den konservativa majoriteten grävt djupt i det sena 1700-talets värderingar och kom fram till att kvinnor nu ska fråntas rätten till sina egna kroppar. De anser plötsligt att det 14e tillägget från 1868 tolkades fel i domen Roe Vs Wade 1973. Den dom som gjorde abort till en rättighet för landets alla kvinnor.

Därmed bröts en flerhundraårig trend där de mänskliga rättigheterna succesivt stärkts.

Som om inte detta vore nog. I samma "domslut" kring aborträtten konstaterades att det kan behövas en översyn av andra rättigheter, exempelvis rätten till samkönade äktenskap.

När en av de blivande "domarna" Brett Kavanaugh utfrågades 2018 ställdes han mot väggen av senator Kamala Harris som frågade om han kunde nämna en lagstiftning som reglerar vad en man kan göra med sin kropp. Något svar fanns inte på den frågan, men klippet blev det mest delade i mina flöden ever. 11 000 delningar och över 1 miljon visningar. Jag tyckte då att detta var en underhållande pinsamhet. HD ska ju verka utifrån principer och inte utifrån egna, eller partipolitiska åsikter och varken Kavanaugh eller någon annan flaggade i sina utfrågningar för att personlig frihet och mänskliga rättigheter i "världens friaste land" skulle flyttas bakåt ett par hundra år. 
Men nu vet vi bättre och skrattet från vår sida har minsann fastnat i halsen. 
Därför är det bra att Centerpartiet nu kräver att aborträtten ska säkras i grundlagen. För är det något vi lärt oss av historien så är det att inga demokratiska rättigheter kan tas för givna. 
Inte någonstans.
Den som vill se klippet från en stammande Brett Kavanaugh får besöka min facebook.

Inga kommentarer: