fredag 30 januari 2009

Vi lagar något som inte är trasigt

Vattendirektiv. Ett nytt begrepp som de flesta vanliga människor inte hört talas om, men som redan skickar obehagliga signaler genom de gröna näringarna. 
Det är självklart EU som kommit på det hela och syftet är också självklart: Vattnet ska skyddas så att det inte förstörs. Så långt allt väl. Den djupaste kunskapen kring detta är det andra som har men jag tillåter mig ändå att vara ganska fast i min övertygelse att Sverige ligger i det absoluta toppskiktet vad gäller tillgången på vatten av hög kvalitet. Och självklart ska även de gröna näringarna bidra till att denna status behålls. 
Men de regler och restriktioner som aviseras verkar överdrivna och som vanligt är det vi som ska vara bäst i klassen på att tolka och övertolka EU:s regelverk. Så därför kommer vi nu att lägga enorma mängder tid och pengar på att laga något som inte är trasigt. Samtidigt har jag en vag känsla av att lagstiftningen kommer ha lättare att slå ner på småföretagare på landsbygden, samtidigt som kommunala reningsverk, större industrier eller andra starka aktörer (trafiken?) slipper undan.

Inga kommentarer: