torsdag 23 april 2009

Naturreservat bromsar inte klimatförändringen

Besökte mitt första samrådsmöte om planerna på naturreservat. Det gäller Kilafjället i Säffle kommun och här finns en grupp irriterade markägarna som kraftigt motsätter sig reservatet. Länsstyrelsen menar å sin sida att man genom att banta området från 300 hektar till 155 har gjort sin del för att nå en kompromiss.
I området planeras dessutom för vindkraft där två torn ska stå innanför det tänkta reservatet och ytterligare åtta utanför. Markägarna försökte få besked om reservatet kommer lägga hinder i vindkraftsvägen. På detta kunde tjänstemännen inte lämna några besked. Märkligt med tanke på att man här faktiskt hade chansen att gå markägarna till mötes på en viktig punkt.

Detta skulle kunna bli ett principfall för om det är så att ett nybildat reservat innebär att markägare inte kan uppföra vindkraftverk, så borde detta vara skäl för att få ersättning för intäktsbortfall.
Det är uppenbart att myndigheten jagar areal för att nå upp till miljömålet och extra bekymmersamt är det att de här målen enligt Skogsstyrelsen bara är halvvägs mot vad vi borde ha. ÄNNU mer mark borde tas bort från normal skogsproduktion.
Detta innebär inte bara ett hot mot äganderätten. I det stora perspektivet kommer varje hektar som reserveras leda till minskad produktion av miljövänlig energi eller miljövänliga byggmaterial. Jag är visserligen inte biolog, men anser ändå att det största hotet mot känsliga växter och djur, det är klimatförändringen.
Och den bromsar vi inte med fler naturreservat!

Inga kommentarer: