tisdag 26 januari 2010

Ur askan i elden

Att Spyker köper Saab gjorde väl att VD:n Victor Muller lär bli utsedd till årets västsvensk. Sätt honom på en riksdagslista och du har tusen mandat för det partiet.
Ska man vara lite cynisk så är det ju en logisk affär, för lika barn leka bäst - även Spyker är ju en liten biltillverkare som i stort sett aldrig gått med vinst.
Även jag gläds åt beskedet, det är bra för jobben, för Saab och för Sverige. Men att andas ut, det skulle inte jag göra. För är det inte lite för många bil- och industriexperter som menar att Saabs största bekymmer inte är ägarbilden utan det faktum att allt för få vill betala för den kvalitet och det varumärke som Saab står för. Kan verkligen den där humlan flyga så särskilt länge till?
På samma sätt som Saab en gång i tiden sadlade om från flyg till bil, skulle hela regionen göra klokast i att utveckla något nytt som befriar dem från den hänsynslöst tuffa bilbranschen. Då kan Saab bli en liten nisch intill Spyker så kan majoriteten av personalen jobba med något annat.

Inga kommentarer: