torsdag 17 juni 2010

Carlgrens jobbiga dag

Jag hoppas inte den 17 juni var den bästa dagen på jobbet för Andreas Carlgren. Jag tror inte det heller. Han må ha vuxit ur sin CUF-kostym men den grundläggande värderingen kring atomkraftens enorma risker och brister kan inte ha bleknat helt och hållet. Jag vägrar tro det och så skicklig retoriker han är så kändes det ändå som om argumentationen inte var så tät som den brukar vara när Carlgren kommer igång.
Nu är beslutet fattat. Ny kärnkraft kan byggas för att ersätta de befintliga, åldrande reaktorerna. För centerpartiet är det en tung reträtt och jag har länge hävdat att det är en onödig reträtt. Om det nu är så att det finns partier som vill behålla och bygga ut kärnkraften - varför inte låta dem driva igenom det då? Varför inte låta dem ta ansvar för sin egen politik?
Det rimliga förfarandet för centerpartiet hade varit att backa tillbaka, behålla sin ståndpunkt och acceptera att det finns en majoritet som vill annorlunda.
Men icke! Ansvar ska tagas fullt ut och det jäkligaste är att när nästa krångel i reaktorerna inträffar så ska centerpartisterna stå där och försvara sig.

Nåväl. Blir det då någon ny kärnkraft? När olycksansvaret ökar? När staten inte finns med som finansiärer och när industrins storsatsningar på vindkraft och effektiviseringar rullas ut?
Tveksamt. Ingen kärnkraft byggs utan statlig inblandning. Investeringarna är helt enkelt för stora. En reaktor kostar åtminstone 50 miljarder kronor och det är ett högriskprojekt som tar lång tid att genomföra. Vem har de pengarna i kvartalskapitalismens spår? Och hur sugna brukar näringslivet vara när det handlar om att lägga pengar i sånt som staten normalt ska ha ansvar för?

Förhoppningarna om ett lägre elpris är ju också bara ett villospår. Priset blir inte lägre bara för att vi bygger ny kärnkraft. Så funkar inte elsystemet längre. Det här vet naturligtvis industrin om även om man av politiska skäl inte vill säga det.

Så ska det bli någon ny kärnkraft så måste tilläggen om förbud mot statlig inblandning också rivas upp. Kommer centerpartiet ställa upp på ännu en kompromiss även då?

Inga kommentarer: