torsdag 10 juni 2010

Maj: Länsstyrelsen i Värmland

Sent om sider går utmärkelsen maj månads museieväktare Länsstyrelsen i Värmland. Och - nej - det handlar inte om reservatsivern utan om deras egna utmärkelse Årets slåttergubbe. Priset ska gå till en person som vårdar och bevarar ängsmarker och det delades ut första gången i år.
Den mest naturliga invändningen är att det kallades för "slåttergubbe", allra helst som att priset faktiskt gick till en kvinna. Men i min bedömning så oroas jag över att den museala delen av Länsstyrelsen flyttar fram positionerna eftersom denna halva av myndigheten i många fall urholkar möjligheten att bedriva ett aktivt företagande på landsbygden. Vilket i förlängningen orsakar en skada för den biologiska mångfalden och det öppna landskapet som inga slåttergubbar - eller gummor - kan reparera.
En klar förmildrande omständighet är att landshövdingen i andra sammanhang varmt värnar det värmländska lantbruket och att myndigheten lyder under en lagstiftning som man självt inte kan påverka.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men Erik, har det helt gått dig förbi att Slåttergubbe är ett annat namn för blomman Arnica Montana och som nästan inte finns längre eftersom de gynnas av slåtter på gammalt vis? Man kan ju inte döpa om en blomma för ett pris bara för att det ska passa könet på pristagaren.