tisdag 16 november 2010

Försvarets pinsamma fiende

Försvarsmakten har förklarat krig mot den gröna elproduktionen.
I ett reportage i SVT Väst kungörs ställningstagandet att ALLA vindkraftverk inom de nyinrättade stoppzonerna ska rivas. Alla beviljade bygglov kommer att överklagas.
Resonemanget är ihåligt som en schweizerost. För å ena sidan hävdas att man hela tiden gjort klart att de bygglov som beviljats på felaktig grund ska överklagas. Men å andra sidan så säger man att alla beviljade bygglov ska överklagas, utan pardon. Det innebär att man alltså redan nu vet att alla bygglov beviljats på felaktig grund. Är det verkligen så?

Och visst får man förtroende för försvaret när en av företrädarna säger så här:
"Vi ska erkänna att vi har inte haft en samlad bild över läget och vi har varit lite sena, det här skulle vi har gjort för ett par år sedan. Men de senaste 2-3 åren har utvecklingen exploderat"

Alltså: De som ska försvara folk mot krig och plötsliga katastrofer saknar alltså förmågan att bedöma och hänga med i svängarna när vindkraften byggs ut. Det låter som om verken ramlat ner ur tomma intet och plötsligt bara står där.
Försvaret hyser också en oro inför att flyga i områden där det finns fasta, obeväpnade objekt med snurrande vingar. Vilket får mig att fundera över hur lämpligt det är att ha den typen av personal i luften i befolkningstäta områden i mellansverige.

Sist men inte minst: Om en instans först säger ok till vindkraft så kan knappast vårt rättssystem ge utrymme till att man flera år ändrar uppfattning.

Sveriges beredskap är alltså god... men med vissa reservationer.

Inga kommentarer: