onsdag 24 november 2010

Museieväktare november: fladdermusen

Fladdermusen är fridlyst i Sverige och det må väl vara hänt. Men när djuren orsakar obehag och sanitära olägenheter så har de oftast företräde, vilket gör att folk kan få svårt att bo kvar i sina hus. Undrar vad som skulle hända om de flyttade in i Rosenbad? Skulle de bli sanerade då, eller skulle de få bo kvar?

I Smedjebacken vädjade en barnfamilj 2008 om hjälp eftersom djuren innebar en störning med ljud nattetid och stank från fladdermusskit

I Traneberg utanför Hagfors har 85-åriga Runa Eriksson sökt tillstånd för att sanera vinden från fladdermusspillning. Länsstyrelsen nekar henne dock detta. Hon får varken städa, sanera eller bygga om så att djuren inte trivs. De är skyddade och går före kvinnas intressen. Någon ersättning från hon heller inte.

En familj i Varpnö utanför Halmstad blev också plågade av fladdermöss i hemmet, men fick till slut rätt att täta huset, så länge det gjordes vid rätt årstid
Enligt fladdermus är djuret ett av de artrikaste däggdjuren vi har med ett 1000-tal arter.

I Borås ska nu fladdermössen inventeras kopplat till utbyggnaden av vindkraften. De trivs tydligen vid verken och "kan tuppa av på grund av tryckfallet från vingarna och falla till marken och dö".

I Umeå ville en familj vräka fladdermössen, men fick nej av Länsstyrelsen.

Inga kommentarer: