måndag 22 oktober 2012

Det är företagen som står för tillväxten

Värmlands företagarorganisationer gjorde ett gemensamt utspel i   NWT 24 september. Detta inför Region Värmlands stora konferens om den nya Värmlandsstrategin. Anledningen var att vi inte är riktigt nöjda med de prioriteringar - eller brist på de samma - som länet hittills levererat. Vi ville också markera att det faktiskt är FÖRETAGEN som står för tillväxten.

Debattartikeln i sin helhet:
Punkterna speglar många av våra medlemsföretagares önskan om vad som är viktigt för deras verksamheters utveckling och har även det gemensamt att frågorna ägs av det offentliga Värmland, skriver Anna Hedberg med flera.
I dag samlas det offentliga Värmland och andra aktörer för att enas om länets framtida tillväxtstrategi. I ett gemensamt inspel har Företagarna, Handelskammaren Värmland, LRF och Svenskt Näringsliv enats om ett antal punkter, med tillhörande åtgärdsförslag.
Punkterna speglar många av våra medlemsföretagares önskan om vad som är viktigt för deras verksamheters utveckling och har även det gemensamt att frågorna ägs av det offentliga Värmland.
1) Infrastruktur. Behoven är många och åsikterna går ibland isär, beroende på var i länet man lever och verkar. Av yttersta vikt är att politiken lägger full kraft på de mål man enas om och ser till att konkreta resultat uppnås.
Önskade åtgärder: Gemensamt starkt lobbyarbete för att sätta Värmland på kartan i den nationella infrastrukturplanen; Kartläggning över möjligheter till alternativa investeringslösningar; Ta fram ett enhetligt material som tydliggör vilka mål som gäller, så att alla värmländska lobbyaktörer kan tala med enad röst.
2) Bredband. Värmlands landsbygd har hamnat på efterkälken. Alltför många kommuner saknar konkreta handlingsplaner för hur den digitala klyftan ska överbryggas.
Önskad åtgärd: Att länets samtliga kommuner tar fram handlingsplaner för hur ett höghastighetsbredband ska nå ut till alla företag och invånare.
3) Offentliga upphandlingar. Offentlig sektor är en stor potentiell marknad för många värmländska företagare.
Önskade åtgärder: Att kommuner och andra offentliga aktörer upphör med osund konkurrens gentemot privata företag; Dela upp stora upphandlingar i mindre delar så att alla företag som vill kan vara med och lämna anbud; Snabba på införandet av LOV och utmaningsrätt inom samtliga kommuner.
4) Planfrågor. Många är de företag som önskar att expandera eller etablera sig i länet. Alltför ofta uteblir investeringen till följd utav att det inte finns detaljplanerad mark för ändamålet.
Önskad åtgärd: Detta är inte acceptabelt och skall omgående åtgärdas.
5) Tillstånd och handläggningstider. Företag är beroende av olika tillstånd på kommunal och regional nivå och det är ytterst viktigt att myndigheterna inte i onödan krånglar till det och därmed bromsar etableringar som kan skapa jobb och tillväxt.
Önskad åtgärd: Inför servicegarantier i kommunal och regional tillståndsprövning.
6) Kompetensförsörjningen. Drygt var fjärde ung i länet är arbetslös, samtidigt som många företag vittnar om problem med att hitta den arbetskraft man eftersöker.
Önskad åtgärd: Att företagens framtida behov av kompetens i mycket högre grad styr utbudet och innehållet i utbildningarna.
Tillsammans är vi fyra näringslivsorganisationer med något olika inriktningar, prioriteringar och arbetssätt, men vi vill alla se ett blomstrande och konkurrenskraftigt värmländskt näringsliv. Vi arbetar inte alla med samtliga frågor, men vi kan alla stå bakom var och en av dem. Det är frågor som våra medlemsföretag lyft fram som viktiga för deras tillväxt.
Man får inte heller i sammanhanget glömma bort att det är företagen och ingen annan som står för en framtida tillväxt i Värmland.
Anna Hedberg
Regionchef Företagarna Värmland
Anna-Lena Hultman
Vd, Handelskammaren Värmland
Erik Evestam
Verksamhetsutvecklare, LRF Värmland
Urban Svanberg
Regionchef, Svenskt Näringsliv

Inga kommentarer: