söndag 4 september 2022

Statlig vård är en koloss på lerfötter

Jag och min kollega i Dalarna har gjort en kommentar till de utspel som KD gör ang statlig driven vård. Vi är övertygad om att det är den regionala nivån som är bäst och att det är olyckligt att en högt uppsatt politiker viftar med populismens trollspö i en fråga som är mycket mer komplicerad än så. Här är utspelet i sin helhet.

Ebba Busch åker land och rike runt och propagerar för att alla regionpolitiker borde få sparken – inklusive hennes egna partikamrater. Hennes tes är att om staten tar över alla vårdköer så kommer de magiskt försvinna. Som om staten rosat marknaden med det ansvar den faktiskt har. Över järnvägen, vägarna och energipolitiken, till exempel
 
Runt om i landet sliter nu tusentals ideellt engagerade valarbetare med att möta väljare. De allra flesta gör det på sin fritid, där vi bland annat förväntas förhålla oss till den nationella debatten där partiledarna ofta stångas i frågor där de faktiskt inte är ytterst ansvariga. För skolan och vården till exempel. 
Allra längst går Kristdemokraternas Ebba Busch som i yviga rallarsvingar mot oss regionpolitiker menar att det skulle bli mycket bättre om vi kastar in vårdens drygt 300 000 medarbetare i en gigantisk statlig omorganisation. När hon blev utfrågad i ämnet i SVT blev det dock buller utan innehåll. Hon kunde inte beskriva exakt varför det skulle bli bättre – mer än att det då skulle finnas en socialminister att trycka upp mot väggen om något inte fungerade. 
Eftersom inte heller utfrågarna hade koll på vården så fick hon på detaljnivå stå oemotsagd. Men nu har vi tröttnat på att hon populistiskt utnyttjar den oro som finns runt om i landet över vårdens alla tillkortakommanden.

Vi som har ansvar för detta på regional nivå möter många medborgare och lokal media som avkräver oss svar på hur tillgängligheten ska bli bättre, hur köerna ska kortas och arbetsmiljön förbättras. Frågorna är viktiga och möjligen väcker våra luddiga svar en del frustration. Men vi som sitter närmast verksamheterna vet att det inte finns något magiskt trollspö att vifta med för att alla problem plötsligt ska lösas. Inte ens hos en kristdemokratisk partiledare.
Det vi däremot är helt övertygade om är att vården ska styras här ute i regionerna – och att vi gemensamt med andra regioner samarbetar kring mer specialiserade uppgifter. En tungrodd statlig styrning är inte lösningen.
Vi vill också utveckla relationen mellan kommun och region för att patienterna ska få den bästa möjliga omsorgen. Detta kräver ledarskap och målmedvetenhet och det skulle definitivt bli betydligt svårare om allt ska dirigeras från huvudstaden.

Om man menar att staten är svaret på alla frågor, så kan man börja med att titta på de frågor som riksdagen idag har ansvar för. Hur långsiktig har planeringen varit för skötseln av våra vägar och järnvägar? För försvaret? För polisen? För energipolitiken?
Så därför är vår uppmaning till Ebba och andra centraliseringsivrare: Städa trappen uppifrån och visa att ni mäktar med de uppgifter ni redan har - innan ni tar på er fler.
 
Sofia Jarl (c)
Regionrådskandidat Region Dalarna
Erik Evestam (c)
Regionrådskandidat Region Värmland

Inga kommentarer: