tisdag 26 maj 2009

Vedervärdigt om grisar

Att dansk fläskproduktion ligger ganska långt från den svenska, det visste vi redan. Det är inte bara volymerna som skiljer, utan även sättet de tas fram.
Nu får vi se nya bilder på hur de lever och transporteras och det ger en skrämmande bild av hur det tydligen får gå till.
Grisarna bor så trångt att det inte ens finns yta för alla att stå på golvet samtidigt. De misshandlas och förpackas i transporterna för högsta möjliga lönsamhet och minsta möjliga omtanke. Vedervärdigt är bara förnamnet.
Även om det finns de som far illa även här i Sverige så är reglerna och uppenbarligen även kontrollerna betydligt hårdare.
Det som oroar (om man sätter grisens välbefinnande i centrum) är att marknaden sänder dubbla signaler till producenterna. Å ena sidan blir alla arga när de ser ett skandalreportage på TV, men i butikshyllan så levereras signalen att det är danskarna som gör rätt och svenskarna som gör fel, detta eftersom importen av kött ökar.
Så vad vill egentligen marknaden ha?

Inga kommentarer: