måndag 10 augusti 2009

Rätt, Reinfeldt

Läser att moderaterna vill satsa på pengar till kommuner, landsting och till skattesänkningar. Tänk att det fortfarande finns pengar kvar i kistan, tänkte jag.
Men prioriteringen är rätt. Inte för att säkra jobben i offentlig sektor utan för att säkra servicenivån. För såväl elever som gamla och sjuka har en förmåga att ha ungefär lika stora omsorgsbehov, oavsett hur konjunkturen ser ut. Då måste också staten gå in och stötta de som står för fiolerna. I alla fall så länge vi har ett kommunalt självstyre som är lika stort som en tummetott. Skulle makten över pengar och lagstiftning på allvar flyttas ut närmare folket, då skulle regeringen kunna sitta i Rosenbad och säga "Kom inte till oss om ni trasslat till det för er!"
Det första man kunde göra vore att avskaffa lagen om att kommunerna inte får gå med underskott. Det är en korkad lag som innebär att när verksamheten går bra så får man inte ta med sig överskottet för att satsa i dåliga tider. Dessutom begriper faktiskt lokalpolitikerna att det inte går att göra underskott hela tiden. Och de som inte förstår detta, blir inte bättre av att det finns en tandlös lag som riksdagen klubbat igenom.

Inga kommentarer: