torsdag 29 april 2010

I de röda kompromissernas land

Spännande nyheter rapporteras från de rödgrönas förhandlingsmalande. Kompromisserna står som spön i backen även på den kanten.
Positivt var att framförallt vänstern fick ge upp kraven på höjda skatter. Jobbskatteavdragen blir kvar om oppositionen vinner valet. Så då var det kanske inte så dumt att sänka skatterna för vanligt folk i alla fall?
Ge upp fick även miljöpartiet göra eftersom en ny skatt på förmögna ska införas. Peter Eriksson har ju tidigare uttryckt sitt stora ogillande inför denna skatt. Och det här är verkligen en skenmanöver. När denna skatt fanns tidigare så drabbade den endast de fattigaste av de rika. De riktigt rika, de trixade bort den där skatten snabbt, varför den också kallade en frivillig skatt.

En sak som förvånar är att de röda inte nämner den arvs- och gåvoskatt som man själv tog bort i början på 2000-talet? Har du redan glömt den Ohly? Är det inte galet att folk kan ärva förmögenheter utan att betala något till dig först?

Sanningen är att båda de här skatterna var byråkratiska kolosser som kostade mer än det smakade och som bara uppmuntrade skattetrixande. Att återinföra den ena av dem vore helgalet eftersom det bara skrämmer iväg kapitalet från Sverige. Igen.

Inga kommentarer: