torsdag 15 april 2010

Vinddebatten fortsätter

I samband med LRFs tre vindmöten i Kristinehamn, Tydje och Starrkärr har det blivit lite debatt om energikällans vara eller icke vara. De flesta är för vindkraft "men inte här" och missar därmed den möjlighet som finns i att göra goda affärer på ren energi. Varför tror ni stora, starka riskkapitalister och bolag investerar stort i vindkraft? För att det är kul? För att de vill göra en god gärning? Knappast. De vill tjäna pengar. Och varför skulle inte landsbygden kunna göra det samma?
I en insändare i NWT fick jag klä skott för min positiva hållning till vindkraften.
Och jag förtydligade LRFs ståndpunkt i nedanstående svar:

Smussel förstör för vindkraften
Vindkraften ökar produktionen av utsläppsfri el och den ger möjlighet till stora intäkter till landsbygden. Men den ska naturligtvis inte byggas okontrollerat. Det LRF anser ska styra, det är goda vindlägen och ett lokalt engagemang. Därför har vi ibland varit kritiska till de vindplaner som antas ute i kommunerna eftersom de ofta är väldigt restriktiva.

Men detta är ”bara” åsikter. Det är inte LRF som bestämmer vart verken ska stå. Vi gör inte bedömningarna mellan olika intressen och vi utfärdar inte tillstånden. Detta är myndigheternas uppgift.
Det vi gör är att på olika sätt informera om vad man ska tänka på om man vill bli en del av ett vindkraftsprojekt. Denna kunskap stärker positionen gentemot projektörerna.

Tyvärr ser vi att en del etableringar går snett. Framförallt på grund av att de som ska bygga smusslar och smyger med sina planer. Detta hemlighetsmakeri ogillar vi lika mycket som alla andra. En lyckad etablering förutsätter öppenhet och lyhördhet på ett tidigt stadium. Samt att så många som möjligt får ta del av avkastningen.

Vindkraften är en stor möjlighet för den lokala ekonomin. Genom att kommuner, företagare och invånare får möjlighet att bli delägare kan landsbygden ta en stor ekonomisk bit av den här växande kakan.
Eller ska vi göra som med vattenkraften och bolagsskogen? Låta vinsterna rulla iväg någon annanstans och fortsätta tigga efter mer bidrag?

Inga kommentarer: