måndag 22 augusti 2022

När partitaktik blev viktigare än landsbygden

Kommentar till artikel i Nordmarksbygden angående strandskydd

Den senaste tiden har olika partier försökt iklä sig rollen att vara landsbygdens företrädare. Det är en debatt vi gärna tar, men det landsbygden behöver, det är mer handling – och mindre politiskt rävspel. 
Beskrivningen av förslagen kring strandskyddet är ett sådant exempel. 

För några veckor sedan lade regeringen fram den av centerpartiet framförhandlade Strandskyddspropositionen. Reformen är mycket efterlängtad och skulle innebära flera steg i rätt riktning. Bland annat krymps strandskyddet runt små sjöar och vattendrag, men framförallt införs nya, generösa dispensskäl för de som vill utveckla boende eller företagande längs strandlinjen på landsbygden. Dessa områden kan vara hur stora och hur många som helst och det innebär större möjligheter till enklare och friare liv på landsbygden, där människor i högre utsträckning kan utveckla sina verksamheter och förverkliga sina drömmar. Eftersom det finns enormt mycket strand och vatten – inte minst i Årjäng – så finns det inte heller någon risk att allemansrätt eller naturvärden tar skada. Tvärtom – genom ett enklare strandskydd blir det möjligt för fler att komma ut till besöksmål i naturen. 
Tyvärr har M, KD, SD och V har meddelat att de kommer att avslå proppen i sin helhet. De är dock inte överens om anledningen. Vänsterpartiet tycker reformen är för omfattande, medan de övriga tycker den är för tam. 

Vi är medvetna om att det finns mer att göra och hade gärna gått lite längre. Men det är tveklöst så att reformen innehåller flera viktiga delar som skulle ha fått stor betydelse för våra bygder i Värmland och Årjäng. Vi vet att det är många som gått och väntat på lättnader, men när klubban faller i riksdagen så står det klart att alla har väntat förgäves. När frågan kommer upp på den politiska dagordningen igen, det är en fråga som nu ska ställas till företrädare för moderaterna, kristdemokraterna och sverigedemokraterna. 
Varför offrade ni förbättringar för landsbygden av partitaktiska skäl?

Erik Evestam (C)
Kandidat till Region Värmland, Värmland
Anette Eriksson (C)
Kommunstyrelsen vice ordförande Årjäng

Inga kommentarer: