tisdag 9 augusti 2022

Varför vill du fortsätta krama oljan?

 I en artikel i SäffleTidningen kritiseras klimatarbetet av skribenten Per Johansson. Här är min replik:

Per Johansson läxar återigen upp en hel forskarvärld och i ett fritt samhälle finns förmånen att hävda att det som skrivs i tiotusentals artiklar av tusentals klimatexperter i världens alla hörn - har fel.

Men även om du är fast i din övertygelse så missar du alla andra fördelar med omställningen.

Hållbarhet är ju inte bara miljö utan även social och ekonomisk hållbarhet krävs. Och det vi nu ser runt om oss är att omställningen skapar både jobb och tillväxt. I hela landet.

Det ska framställas fossilfritt stål, det byggs nya batterifabriker och på snart sagt alla områden jobbas det stenhårt för att byta ut den fossila kolatomen mot den förnybara. 

Vi ser också att även livsmedelsproduktionen behöver följa med så att vi blir bättre på att producera den mat vi äter. Vilket i sin tur ger öppna marker och biologisk mångfald.

För ett län som Värmland och en kommun som Säffle finns här mycket att vinna. Vi har gott om råvaror i skog och mark och vi har en industritradition som kan hänga med i utvecklingen. 

Utöver nya jobb så minskar den här utvecklingen sårbarheten och importen av olja från diverse tveksamma stater. Vi kan också bli exportörer av den gröna tekniken till andra länder.

Omställningen är inte fri från utmaningar. Det kommer krävas förändrat beteende både av oss i privatlivet och av offentlig sektor och företag. Men det är heller ingenting nytt eftersom vi gjort den här omställningarna förut och alltid funnit att det nya faktiskt är bättre än det gamla. Så kommer det bli även den här gången. 

Om vi bara slutar krama oljan. 

Inga kommentarer: