lördag 7 februari 2009

Dubbelbottnat om kärnkraft

Jag ska erkänna direkt att jag hade svårt att sova den natten då jag hört att en regering med centermedverkan lagt en plan som innebär att nya kärnkraftsreaktorer kan komma att byggas. Och uppgörelsen innehåller högvis med frågetecken men för den som struntar i miljön, avfallet, uranbrytningen och det storskaliga beroendet av ett jäkligt farligt ämne borde fundera över det där som alla energiuppgörelser de senaste decennierna skrutit så mycket över: De långsiktiga spelreglerna inom energipolitiken. Har vi fått det nu?
Svaret är nej.
Beskedet från regeringen är att nya reaktorer kan byggas för att ersätta de nuvarande - när dessa tjänat ut. Om det kommer byggas några, det vet dock ingen idag. För staten ska inte bistå med en enda krona och ägarnas ekonomiska ansvar vid olyckor ska utökas. Det gör nyetableringar allt annat än okomplicerade.
Samtidigt ska det satsas på alternativ energi i aldrig tidigare skådad omfattning.
Så vem vet då vad som kommer att gälla framöver? Blir det nya reaktorer och vad kommer de kosta och hur påverkar det konkurrensen mot alternativen?

Nästa viktiga fråga för framförallt industrin är: Innebär detta att vi garanteras låga elpriser?
Svaret är nej.
Vi inkluderas allt mer i en europeisk elmarknad och våra priser kommer därmed att anpassas uppåt. Dessutom sägs det i uppgörelsen att undantagen i energiskatterna ska avvecklas. Och vår industri har skattemässiga fördelar som till och med fått kritik av EU-kommissionen.
Den gör därför klokast i att börja vänja sig vid högre kostnader.

Inga kommentarer: