torsdag 19 november 2009

Fiber till byn

Nu har fiberarbetet inletts även på Karlstads landsbygd. Nu finns ambitioner att bygga nät tillsammans med eldsjälarna på landsbygden, i första hand i Ulvsby.
det är bra. Värmlands IT-folk har hittills varit alldeles för inriktade på att adsl och trådlösa system ska lösa bredbandsfrågan för befolkning och företag. Men så är det inte. Regeringens bredbandsstrategi pratar om 100 mbit till 90 procent av befolkningen och även om man tycker utbyggnaden ska vara teknikneutral så är det bara fibern som klarar en sådan kapacitet över de avstånd som finns i vårt land.
För att kunna locka folk och företag måste landsbygden "fibreras" och eftersom marknadskrafterna inte fixar det åt oss, så måste vi göra det själva.
Med Fiber till byn är LRF en aktör i denna utbyggnad och första mötet på värmländsk mark är Vallargärdet den 30 november.
Nu får vi se om resten av länet vaknar upp ur sin adsl-dvala....

1 kommentar:

Anonym sa...

Problemet nog inte att vakna upp ur ADSL-dvala, utan problem är i bl.a i Värmland, dom som inte har någon riktig uppkoppling alls! I Arvika kommun saknar f.n 13 telestationer fiberanslutning och går Telia vidare med sitt projekt att montera ner 1 miljon telefonstolpar och göra 50 000 hushåll telefonlösa! Ca 23 % av Värmlands 340 telestationer saknar f.n bredbandsmöjligheter!