måndag 23 november 2009

Hamburgerkedjan är ovarsam med sanningen

Nedanstående införde Birgit Jönsson och jag som en debattartikel i några tidningar.
Den bemöttes av McDonalds i bland annat VF:
http://www.vf.se/Arkiv/Asikter/Insandare/2009/11/McDonalds-staller-hardare-krav-pa-djurhallning-an-lagen-sager-091112.aspx

-----------
McDonalds skriver på sin hemsida att den tyska, irländska och finska djurskyddslag-stiftningen i huvudsak är densamma som den svenska. Men detta är bara ett av många vårdslösa uttalanden som lurar konsumenterna.

McDonalds hävdar att allt nötkött från Polen, Tyskland och Irland uppfyller företagets krav på god djuromsorg. Men vilka är kraven på djuromsorg? Att hävda att man är för att djuren har det bra utan kunna precisera vad djurägaren skall leva upp till är bara tomma ord. God djuromsorg handlar bl a om att djur skall skyddas mot smärta och lidande, få tillräckligt med foder och vatten, väderskydd (inkluderande stekande sol), bra luft i stallet, tillräckligt med strö, hållas tillfredställande rena och ges veterinärvård när så behövs. Sist men inte minst skall de transporteras till slakt på bästa möjliga vis och under kortast möjliga tid. Självklart skall slakten ske på mest smärtfria vis, det betyder stressfri hantering och bedövning innan avblodning.

Dessa krav uppfyller ytterst få länder idag. I Irland till exempel ställs inga krav på att tjurar bedövas vid kastrering. Inte heller att nötkreaturen skall bedövas när de slaktas. Slakt utan bedövning av ett fullvuxet nötkreatur som växer 600-800 kg levande är ett synnerligen utstuderat djurplågeri. Det är förrådande för personalen att göra jobbet för känslorna för djurens utdragna lidande och dödsångest måste förträngas. Bara fyra länder i Europa har totalförbud mot att avbloda innan bedövning, Norge, Island, Schweiz och Sverige.

På ett annat ställe skriver McDonalds att det är gällande djurskyddslagstiftning som gäller. EU har inget regelverk för nötkreatur över sex månader. Det i motsats till Sverige som har för alla nöt, kor, kalvar, tjurar och växande ungdjur. I Irland räcker det att uppfödarna följer EU:s minimidirektiv för kalv. Det innebär att Irländska staten inte har lagstiftat över huvud taget för djur över sex månader Det här går inte ihop. Om hamburgerkedjan vill driva på för att djuren skall få det bättre måste det finnas regler som följs. Men inget som uttrycks på hemsidan tyder på att det verkligen görs något för att förbättra för nötkreaturen.

Är det inte dags för McDonalds att verkligen berätta hur hamburgaren hade det när den levde? Och hur tänker man arbeta för en bättre djuromsorg? Innebär det att inga hamburgare kommer från obedövade djur?

Inga kommentarer: