fredag 18 december 2009

Allt fjäsk förgäves

Som vi har fjäskat för denna bilindustri. Både tidigare socialdemokratiska regeringar och den nuvarande borgerliga har bokstavligt talat grävt ner mångmiljardbelopp i infrastruktur och forskningsprojekt för att framförallt rädda saab men även för att stötta Volvo.
Nu ser vi resultatet. En riktigt svart fredag för hela landet.
Det här blir nu en valfråga där de röda skyller fiaskot på alliansen. Och visst kändes det som ett vågspel när Jöran Hägglund utsågs till ansvarig tjänsteman för hela spektaklet. Han har ju inte direkt rosat marknaden i partiet.
Men regeringen har ändå haft respekt för skattepengarna och för det faktum att staten möjligtvis hade kunnat köpa Saab, men knappast kunnat ha kompetens att driva bolaget.
Hade Mona Sahlin varit statsminister så hade bolaget varit statligt idag. Vilket gjort att jobben varit tryggade för en kort tid framöver. Men slutresultatet hade blivit detsamma och då hade det blivit dubbelt så dyrt.
Nu får vi tro att folket inom Saab har samma förmåga att ställa om på samma sätt som när man gick från att tillverka flygplan till bilar.

Inga kommentarer: